Djevojački zbor SGŠ I. M. Ronjgova Rijeka

Mješoviti pjevački zbor Nadbiskupske klasične gimnazije Zagreb
studeni 28, 2016
Pjevački zbor OŠ Izidora Kršnjavoga
prosinac 1, 2016

 

Djevojački zbor SGŠ I. M. Ronjgova osnovan je 2012. godine. U radu zbora sudjeluje dvadesetak učenica srednjoškolskog uzrasta. U širokom repertoaru zbora, naglasak je stavljen na izvođenje skladbi domadih kompozitora.

Zbor redovito sudjeluje u koncertnoj djelatnosti škole na prigodnim koncertima (Večer hrvatske glazbe, božidni koncert, kostimirani koncert, koncert zborova) te na Sv. misi povodom Dana škole. Zbor nastupa i na prigodnim koncertima u područnim odjeljenjima škole na Rabu.

U svom kratkom radu, zbor je samostalno nastupao i van školskih okvira na manifestacijma „18. Matetidevi dani“ u Rijeci i „Naš kanat je lip“ u Poreču. U Kastvu, 2014. godine, zbor nastupa u sklopu projekta 20. stoljeće: Suglasje različitosti. Godine 2015. zbor je ostvario suradnju s ansamblom opere HNK-a „I. pl. Zajc“ nastupivši u Mass of the Children J. Ruttera, a 2016. godine u projektu Werther J. Masseneta.

Zbor se 2014. godine natječe na natjecanju u organizaciji HDGPP-a, a 2016. osvaja prvu nagradu na regionalnoj razini te se natječe na državnom natjecanju na kojem osvaja 3. nagradu.

Zborom od osnutka do 2014. godine ravna Ana Čorid, prof., a otad do danas Davor Juretić, prof.

Davor Juretić rođen je 21. ožujka 1991. u Rijeci. Osnovnoškolsko obrazovanje stječe u školi „Jelenje-Dražice“ u Jelenju. Paralelno pohađa OGŠ I. M. Ronjgova u Rijeci. Godine 2005. upisuje SGŠ I. M. Ronjgova u Rijeci paralelno pohađajudi dva stručna usmjerenja: glasovir i teorijski smjer. Pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu završava diplomski studij 2014. godine čime stječe naslov: magistar muzike – profesor teorijskih glazbenih predmeta.

Umjetničku karijeru započinje 2005. godine, još kao učenik, na mjestu voditelja vokalne skupine KUD-a „Zvir“ iz Jelenja. Kao stručni glazbeni suradnik istog KUD-a ostvaruje nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj i Meksiku. Od zapaženijih uspjeha valja istaknuti 2. nagradu žirija na „5. Etno festivalu“ u Benkovcu 2012. godine, kao i 2. nagradu na „3. Natjecateljskom festivalu folklornog pjevanja“ u Horvatima 2014. te 2016. godine. Kao voditelj zbora i dirigent usavršavao se kod priznatih umjetnika na radionicama u Rovinju i Ogulinu. Trenutno umjetnički vodi MPZ liječnika Rijeka te VS KUD-a „Zvir“.

Osim umjetničke karijere posebnu pozornost posveduje i kulturnom menadžmentu i produkciji. Višegodišnji je član organizacijskih odbora festivala „Grobnički tidi kantaju“ i međunarodne smotre folklora „Zatancajmo po domadi“.

Od listopada 2014. godine radi u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamida u Rijeci, a od ožujka 2015. i u GŠ Ivana Matetida Ronjgova Rijeka.

Comments are closed.