Zbor Osnovne škole Sesvetski Kraljevec
3 prosinca, 2016
Zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića
7 prosinca, 2016

el-sistema  so-do-orkestar

 

SIMFONIJSKI ORKESTAR MLADIH SO-DO (El Sistema Hrvatske)
Prema modelu “El Sistema” u Venezueli, provodimo program društvenog razvoja djece i omladine u Hrvatskoj. Zajedničkim učenjem glazbe – sviranjem u orkestru – u svakodnevnom druženju i zajedničkom stvaranju, razvijaju se najviše društvene vrijednosti: poštovanje, zajedništvo, red-rad-disciplina, solidarnost, suosjećanje, sklad, predanost, usklađenost, međuovisnost, uzajamno pomaganje.
Cilj nam je doprinijeti pozitivnoj promjeni društvene zajednice, integrirati različite društvene grupe, pomoći mladim ljudima kroz:
– razvoj koncentracije, discipline, nadahnuća, etičkih i estetskih vrijednosti
– stjecanje samopouzdanja i svijesti o vlastitoj vrijednosti i doprinosu
– međusobno poticanje, pomaganje i učenje
– samopoštovanje i poštovanje prema drugima
– bolji akademski napredak u školi
Model dokazano funkcionira u više od 60 zemalja svijeta, bez obzira na njihov stupanj eknomskog i kulturnog razvoja.
„Ako samo jednom djetetu učinimo razliku u životu – sretni smo. Ako mnogima donesemo nadahnuċe – postigli smo cilj!“
— Ricardo i Carmen
Više o orkestru i udruzi potražite na: www.so-do.hr

 

mg_0637
MARKO MAGDALENIĆ, dirigent
Nakon završene srednje škole u Glazbenome učilištu Elly Bašić, Marko Magdalenić upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu maestra Pavla Dešpalja (1990.). Diplomirao je 1994. godine izvrsnim uspjehom. Nakon studija jedno vrijeme djeluje kao dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH.
Zapošljava se u GU Elly Bašić gdje predaje predmete: Dirigiranje, Sviranje partitura, Orkestar, Komorna glazba i Korepeticija. Utemeljitelj je Gudačkog i Simfonijskog orkestra GU Elly Bašić s kojima je održao koncerte u Hrvatskoj i diljem Europe. Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima mladih glazbenika.
Od 2003. godine profesor je dirigiranja i srodnih kolegija na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od njegova osnutka 2014. godine, stalni je dirigent Simfonijskog orkestra SO-DO, El Sistema Hrvatska.
Surađivao je sa Simfonijskim orkestrom HRT, Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, sudjelovao je u organizaciji i radu Međunarodne ljetne škole “UZMAH”, te Međunarodnih natjecanja Antonio Janigro, Rudolf Matz i Alfredo Marcosig. Također je surađivao i s uglednim svjetskim glazbenicima: Alice Schoenfeld, Eleonore Schoenfeld, Dora Schwarzberg, Asja Kouchner, Laslo Mezzo, Isaac Shuldman, Csaba Onczay, Michael Kugel, David Grigorjan, Vladimir Perlin, Branko Mihanović, Monika Leskovar, Joanna Sperska, On Mitani, Nikola Ružević, Zoran Jakovčić, Slawomir Grenda, Bill Connor…
Osim u Hrvatskoj, kao dirigent i komorni glazbenik nastupao je u Japanu, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji i drugim europskim zemljama.
Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 2009. godinu, a u lipnju 2011. prigodom posjeta Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, pripremao je glazbeno oblikovanje liturgijskog slavlja.

Comments are closed.